Skip to main content
Európai Uniófenntartható fejlődésgazdaságkörnyezetvédelempolitikatársadalom

A fogyasztók zöld átállásban való szerepvállalásának megerősítése: az EU Tanácsának álláspontja

Szerző: 2023. május 7.No Comments

„A Tanács a mai napon elfogadta álláspontját („tárgyalási megbízását”) a fogyasztók zöld átállásban való szerepvállalásának megerősítését célzó irányelvjavaslatra vonatkozóan, amelynek célja, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv és a fogyasztói jogokról szóló irányelv módosításával erősítse a fogyasztói jogokat. A Tanács álláspontja megerősíti a fogyasztói jogokat, betiltja a környezetbarát jellegre vonatkozó általános állításokat, valamint olyan európai uniós harmonizált grafikai formátumot vezet be, amely segíti a fogyasztókat abban, hogy felismerjék a tartósságra vonatkozó kereskedelmi garanciákat.

„A zöld átállás kollektív erőfeszítés, és a fogyasztók magatartásának kiemelkedő szerepe lesz e tekintetben. Biztosítani kívánjuk, hogy e szerep betöltéséhez a fogyasztók megbízható információkkal rendelkezzenek, védelmet élvezzenek a megtévesztő reklámokkal szemben, és egyszerűbb újrahasznosítási vagy javítási lehetőségek álljanak rendelkezésükre.” – Erik Slottner, svéd közigazgatási miniszter

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szembeni védelem

Bár sok fogyasztó hozzá kíván járulni a körforgásos gazdasághoz azáltal, hogy fenntartható termékeket vásárol, gyakran szembesülnek tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal, így például a környezetbarát jellegre vonatkozó megtévesztő állításokkal, vagy olyan termékekkel, amelyek a vártnál korábban elromlanak, vagy amelyeknek túl bonyolult vagy túl drága a javításuk. E problémák kezelése érdekében a Tanács álláspontja megerősíti a fogyasztók tájékoztatáshoz való jogát, lehetővé téve ezáltal, hogy aktív résztvevői legyenek a zöld átállásnak.

A jóváhagyott tárgyalási megbízásban a Tanács javaslatot tesz a környezetbarát jellegre vonatkozó olyan általános állítások betiltására, mint például a „környezetbarát”, a „zöld”, vagy a „klímasemleges”. A gyártók a továbbiakban nem reklámozhatják termékeiket, előállítási folyamataikat vagy vállalkozásaikat ilyen általános jelzőkkel, amennyiben ezek az állítások nem támaszthatók alá egy nyilvánosan hozzáférhető tanúsítási rendszer révén.

A termékek jobb összehasonlíthatóságának lehetővé tétele és a fogyasztók világosabb tájékoztatása érdekében a jövőben csupán a hivatalos tanúsítási rendszeren alapuló vagy tanúsító védjegyként bejegyzett, illetve hatóságok által létrehozott fenntarthatósági megjelölések lesznek engedélyezve.

Ezek az intézkedések a termék tartósságával és javíthatóságával kapcsolatos információkhoz, vagy a kereskedők által az eladásra szánt termékeik fenntarthatóságának összehasonlítására használt módszerekhez kapcsolódnak.

A Bizottság javaslata kibővíti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv mellékletét, amely a minden körülmények között tiltott kereskedelmi gyakorlatokat sorolja fel (ez az ún. feketelista).

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül az, ha a kereskedők nem tájékoztatják a fogyasztókat arról, hogy egy áru korlátozott élettartammal, vagy a tartósságának korlátozása érdekében bevezetett tulajdonsággal rendelkezik. A fogyasztókat arra is figyelmeztetni kell, ha az árut úgy tervezték, hogy az ne legyen kompatibilis a harmadik fél gyártók által biztosított fogyóeszközökkel, tartalék alkatrészekkel vagy tartozékokkal. Az áruk javíthatóságának feltüntetése is tilos lesz, amennyiben az áru javítása nem lehetséges.

A fogyasztói jogok érvényesítése

A fogyasztói jogokról szóló irányelv módosításaiban a Bizottság javaslata a gyártók által alkalmazandó, a tartósságra vonatkozó kereskedelmi jótállást vezet be. Ez a gyártó arra vonatkozó kötelezettségvállalása, hogy az áru meghatározott ideig fenntart bizonyos funkciókat, illetve teljesítményeket. A Tanács egy olyan harmonizált grafikai formátum létrehozását javasolja, amely egyértelműen tájékoztatja a fogyasztókat az egyes áruk tartósságára vonatkozó ilyen garanciákról. Ez egy olyan egységes vizuális logó formájában valósul majd meg, amely alapján a belső piac fogyasztói azonosítani tudják az e garanciák hatálya alá tartozó árukat.

A kompromisszumos szöveg arra is kötelezi a kereskedőket, hogy a digitális elemeket tartalmazó termékek esetében biztosítsák a tájékoztatáshoz való jogot. Például a szoftverfrissítéseket biztosító termékek esetében a fogyasztókat tájékoztatni kell arról, hogy mennyi ideig élvezhetik e frissítések előnyeit.

Átültetés

Annak érdekében, hogy a tagállamoknak elegendő idejük legyen a jogszabályi változások átültetésére, a tanácsi álláspont 18 hónapról 24 hónapra hosszabbítja meg az átültetési időszakot.

A következő lépések

A mai napon elfogadott Coreper-megbízás hivatalossá teszi a Tanács tárgyalási álláspontját. Megbízatást képez a Tanács elnöksége számára arra, hogy tárgyalásokat folytasson az Európai Parlamenttel, amelyek akkor kezdődhetnek meg, amikor az utóbbi is elfogadta álláspontját.

Háttér

A Bizottság 2022. március 30-án irányelvjavaslatot nyújtott be a fogyasztók zöld átállásban való szerepvállalásának megerősítéséről. A javaslat a Bizottság 2020. évi új fogyasztóügyi stratégiájában és a körforgásos gazdaságra vonatkozó 2020-as cselekvési tervében szereplő kezdeményezések egyike, és az európai zöld megállapodás keretébe illeszkedik. Egy négy javaslatból álló csomag része, amelynek a többi elemét a környezettudatos tervezéséről szóló rendeletjavaslat, valamint a környezetbarát jellegre vonatkozó állításokról szóló irányelvjavaslat és a javításhoz való jogról szóló irányelvjavaslat képezi.

Forrás:
A fogyasztók zöld átállásban való szerepvállalásának megerősítése: a Tanács elfogadta álláspontját; Európai Unió Tanácsa; 2023. május 3.